Център за детско развитие "Усмивки"

|

Злоупотреби при ходене по срещи

Злоупотребите при нови запознанства или в начален етап на връзката представляват тип домашно насилие, което се характеризира с определен модел на поведение на единия участник, който може да включва упражняване на контрол, натиск и дори физическо насилие.

Човек може да стане жертва на такъв тип злоупотреби без значение от неговия пол, възраст, раса или сексуална ориентация. Ето защо, когато сте на първа среща с нов човек, е добре да обръщате внимание и на най-малките знаци, които сигнализират, че нещо в поведението му е неприемливо.

Когато във взаимоотношенията между двама души се откриват наченки на модел на контролиращо и/или насилствено поведение от страна на единия партньор, ситуацията единствено може да се влошава с времето.

depositphotos 71732883 xl scaled
nasilie 1

Признаци, за които да внимаваме

В настоящата статия ще споделим някои характерни признаци, по които се отличава типът насилник по време на първи срещи или в началния етап на връзката през първите месеци. Тези признаци могат да бъдат както вербални (на ниво общуване), така и от емоционален, физически или технологичен характер.

young woman and man talking in cafe 2022 03 31 20 59 28 utc 1

Ако във вашата връзка се наблюдават един или повече от гореизложените признаци, е добре да имате предвид, че не става въпрос за инцидентен случай, а за модел на злоупотребяване, които ще се разгръща във времето, в което се опознавате.

Също така, не бива да забравяте, че този тип поведение на насилствено контролиране на единия партньор над другия не е нещо, което се случва несъзнателно. Да злоупотребяваш с някого, е съзнателен избор.

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF