Център за детско развитие "Усмивки"

|

Как да се предпазим от насилието в интернет ?

Съвети за киберсигурност

Домашното насилие невинаги е физическо или сексуално. В много случаи насилниците се възползват от напредъка на технологиите, за да упражняват контрол над своите жертви. Този тип технологично насилие може да включва непрекъснати обаждания, употреба на приложения за проследяване на местоположение, унижаване в социалните мрежи, принуда за споделяне на пароли и др.

Този тип преживявания представляват грубо нарушение на личното пространство, което засяга чувството за лична свобода на човека. Лишаването от самостоятелност в интернет пространството е не по-малко опасна отколкото ограничаването на човек в буквален план – в смисъла на самостоятелно придвижване, планиране на ежедневие и пр.

nasilie 2

Тормозът в интернет пространството

Ще разгледаме няколко случая на тормоз в интернет пространството, както и възможни варианти за справяне с тях.

Партньорът ми упражнява тормоз посредством мобилния телефон

Човек е мобилен и може да общува и държи връзка 24/7, с когото пожелае, благодарение на смартфоните и развитието на технологиите. Когато вашата половинка се възползва максимално от тази възможност, взаимоотношенията могат да се превърнат в доста напрягащи.

В случаи на домашно насилие жертвата започва да изпитва страх при всяко позвъняване, както и непрекъснат стрес при нови нотификации от партньора. Често срещан случай е и когато жертвата смени телефонния си номер с цел да избегне бившия партньор, който е упражнявал домашно насилие. Тогава всеки непознат номер, изскачащ на дисплея, представлява потенциална заплаха, че бившият отново е открил своята жертва.

Тормозът по мобилната мрежа е много разпространен сценарий в случаите на домашно насилие. Многократните съобщения и обаждания от познати и непознати номера издава поведение на преследвач.

Независимо дали съобщението на контролиращия партньор е добронамерено и просто иска да се увери, че половинката му е добре, този тип поведение е плашещо и нежелано. Самият факт, че усещате натиск от страна на партньора, чувствате се принудени да смените телефонния си номер или да инсталирате приложение за сигурност на смартфона, е явен знак за тормоз от страна на вашия партньор.

В такива случаи може да се възползвате от настройките на смартфона. Блокирането на телефонен номер е най-лесният и директен начин за прекратяване на комуникация с конкретен човек.

По аналогичен начин може да ограничите общуването през социални мрежи, като блокирате човека, за да не получавате съобщения от него. Ако блокирането не е опция за вас, може да опитате да „заглушите“ нотификациите от нежелания партньор. Така ще си позволите свободата да отворите съобщенията от него и да му отговорите в удобно за вас време.

В зависимост от интензивността на упражнявания тормоз над вас, може да смените телефонния си номер. Важно е да знаете, че няма подходящ или неподходящ момент за такова решение.

Ако усещането е, че трудно издържате на натиска, е по-добре да си осигурите спокойствие с нов мобилен номер. Разбира се, вашият бивш или настоящ партньор, може да открие новия ви номер – ето защо е добре да предупредите хората, с които споделяте новия си номер, да не го разпространяват.

Друга стъпка, която може да предприемете, е да не залагате новия си телефонен номер в уебсайтове при онлайн покупки или на други места, освен ако не е наложително. Покупката в интернет не бива да бъде причина за компрометиране на сигурността ви. Може да я направите на името на ваш близък, например, или под фалшиво име.

Партньорът ми ме тормози в социалните мрежи

Социалните медии са пространство, в което човек много лесно може да бъде обект на тормоз или да бъде свидетел на подобно отношение към други хора. Посредством социалните мрежи се разпространяват неконтролируемо съобщения с обиди, заплахи или друг тип език на омразата.

Някои от социалните мрежи вече активно се борят с езика на омразата и премахват подобен тип коментари, но техните усилия все още нямат 100% ефект, а личните съобщения в Messenger и Viber, например, е доста по-трудно да бъдат филтрирани или цензурирани.

В случаи, когато вашият партньор или друг човек упражнява тормоз над вас в социалната мрежа, може да ограничите общуването, като блокирате съответния профил на дразнителя. Повечето мрежи като Facebook, Instagram, Twitter и др. разполагат с такава опция.

Функцията за блокиране възпрепятства отсрещния човек да вижда вашия профил и по този начин получавате пълна защитеност – той няма да вижда статусите ви или да има достъп до вас през Messenger.

Друг вариант е да докладвате профила на дразнителя на екипа на социалната мрежа. Тази функция също е налична за Facebook, Instagram и другите по-големи социални мрежи. По този начин екипът на мрежата ще има предвид, че този човек злоупотребява с възможностите, които предоставя социалната мрежа и може да го възпрепятства в тормоза над други хора.

Ако някой Ви отправя заплахи в социалните мрежи, е добре, преди да предприемете каквито и да е действия, да направите скрийншоти, с които да документирате тези заплахи. Така в случай, че подавате оплакване в полицията, ще разполагате с доказателства, които да приложите.

Ако насилникът ви има достъп до вашите вещи, препоръчваме да направите и резервен backup на вашите данни на външен харддиск, за който да знаете само вие.

Ако чувствате реална опасност за вас или вашите деца в следствие на получени заплахи в социалните мрежи, препоръчваме да се свържете с някой от кризисните центрове за борба с насилие или да се обърнете към органите на реда.

В много от случаите контролиращият партньор използва социалната мрежа, за да следи своята жертва – какво публикува, какво коментира и др.; както и нейните приятели и как те взаимодействат с нея.

Също така, насилникът може да си позволи да публикува в социалната мрежа общи снимки с жертвата без нейно съгласие; да коментира снимки на жертвата, като по този начин се стреми да демонстрира власт над нея.

Подобен тип поведение може да бъде не просто плашещо жертвата, но и доста болезнено за нея. В такива случаи може да се възползвате от опциите в мрежите за забрана за таг-ване, както и, отново, да блокирате насилника в мрежата.

Не са изключени и сценарии, в които насилникът започва да се представя онлайн от името на жертвата. Това се случва, когато той разполага с паролите на личните акаунти или пък създава фалшиви профили на жертвата.

По този начин контролиращият партньор може да урони престижа на контролирания, както и да сподели публично нежелано съдържание от личен характер – секретна информация или снимки с интимно съдържание.

Възможно е също така споделянето на невярна или подвеждаща информация, която да заблуди приятелите на жертвата. В такива случаи е добре незабавно да защитите личните си акаунти, както и да докладвате фалшивия профил на екипа на социалната мрежа.

Партньорът ми непрекъснато следи местоположението ми

С помощта на GPS технологията, вградена в смартфоните, местонахождението ви може да бъде споделено с всяко едно приложение, което използвате. Снимките, които правите, съдържат метаданни, идентифициращи датата и мястото на направа на кадъра.

С привидно безобидните публикации в социалните мрежи споделяте публично кога сте на почивка или къде се разхождате през уикенда.

Мисълта, че партньорът може да следи по всяко едно време къде се намирате и какво правите, може да бъде плашеща в случаите на домашно насилие. Независимо дали става въпрос за настоящ или бивш партньор, който иска да упражнява власт над вас, целта е една – да ви преследва.

В такива случаи може да се възползвате от настройките на телефона за изключване на следене на местоположение, както и отказ на достъп на приложенията до вашето местоположение.

sad little girl alone in darkness sitting and us 2022 02 28 20 06 46 utc 1

Партньорът ми следи моята онлайн активност

Когато сте жертва на домашен тормоз и партньорът непрекъснато следи вашата активност онлайн, вашето светоусещане и общо поведение се променя. Например, ако сте наясно, че имейлите ви се следят, започвате да внимавате каква информация споделяте, като изпращате писма.

Може да ви се наложи да избягвате общуването с хора от противоположния пол, поради опасения, че партньорът ви може да ревнува. Може да ви се иска да проучите информация какво да правите в случаи на домашно насилие, но да не го правите, поради опасения, че партньорът ви ще провери хронологията на браузъра.

Наблюдението и следенето винаги е свързано с упражняване на контрол. Следенето онлайн може да бъде представено като най-нормалното нещо на света, както и въпросът дали може приятелят ви да разгледа телефона ви. Но на практика тези неща не са нормални и половинката ви не бива да се възпротивява на вашия отказ.

В ситуации на крайност контролиращият партньор може да инсталира тайно злонамерен софтуер на устройствата на жертвата, който да записва клавиши, пароли или дори екрана с всички дейности, които жертвата извършва.

Ако подозирате, че партньорът ви чете съобщенията ви, следи имейлите ви, разглежда снимките ви или използва неправомерно мобилния ви телефон, е добре да смените всички пароли за достъп с нови.

Ако съществува риск партньорът ви да реагира с агресия на подобна смяна, може да се консултирате с най-близкия кризисен център за това какво е най-удачно да се направи в такава ситуация.

Партньорът ми получи насила достъп до онлайн акаунтите ми

Когато партньорът ви разполага с достъп до онлайн акаунтите ви, на практика изгубвате своята самостоятелност и право на лично пространство в интернет мрежата. В такива случаи започвате да внимавате с кого и как общувате, поради страх от неодобрение от негова страна.

Персоналните онлайн акаунти (за социални мрежи, имейли, банкови профили и др.) не бива да се споделят. В случаи, когато това става наложимо, е важно да се осъществява за кратко и с чувство на уважение и зачитане на личното пространство на другия. В момента, в който това споделяне вече не е необходимо, е важно да смените паролата за достъп.

Важно е да сте със съзнанието, че споделяте достъп до профил дотолкова, доколкото се чувствате комфортно и партньорът ви не бива да настоява за повече. Ако е налице вмешателство и насилствено изземване на пароли, това е знак за липса на доверие в двойката, както и на чувства за ревност, подозрение, вина, несигурност и др.

При всички случаи е важно да защитите акаунтите си със сложни пароли, а където е възможно – и с двуфакторно удостоверяване – получаване на sms с код за достъп и др.

Сексуалният ми живот е използван срещу мен

През 21 век сексът неизбежно се преплита с технологиите. Изпращаме съобщения със сексуално съдържание, снимки и видео от интимен характер, имаме достъп до порно и др.

Въпреки това е важно да помним, че личната интимност между двама души предполага взаимно доверие и уважение, както в онлайн пространството, така и извън него. Изпращането на сексуално съдържание винаги трябва да се случва според личното желание на човека, а не по принуда.

Важно е и да има ясна договорка в двойката какво всеки един човек е склонен да прави или не – да получава/изпраща снимки или не и др.

Когато единият партньор е контролиращ или склонен към извършване на насилие, може да си позволи да изисква по агресивен начин сексуално съдържание от другия. Той може да твърди, че това е нещо съвсем нормално и да засрамва своята жертва заради изказани притеснения.

Сексуалното съдържание е изключително трудно да бъде контролирано веднъж след като е генерирано. Изображенията могат лесно да се запаметяват и препращат, дори и ако оригиналната снимка е изтрита.

Социалните приложения като Viber или Messenger запазват на своите сървъри такива съобщения, независимо дали вие сте ги изтрили от чата. За съжаление, ако вие не сте единственият притежател на такъв тип съдържание, няма как да си гарантирате, че то няма да изтече в интернет.

Когато генерирате файл със сексуално съдържание (снимка, видео), той започва да се съхранява на няколко места – на първо място, на вашето устройство, най-често телефон; след това и при приложенията, които имат достъп до файловете на телефона; на трето място, клауд, с който устройството е синхронизирано и др.

Когато изпращате такъв тип съдържание на друг човек, то се запаметява и на неговото устройство. Дори и да изтриете съдържанието от едно място, то ще продължи да съществува на останалите.

За съжаление, не съществува мобилно приложение, което да дава 100% сигурност при споделяне на сексуално съдържание. Ето защо, когато записвате такова, е важно да ограничите максимално достъпите на мобилни приложения до паметта на телефона и да осъзнавате рисковете при споделянето му с други хора.

Случаите, когато вашият партньор споделя сексуално съдържание в интернет, което е ваше или е свързано по някакъв начин с вас, това трябва да се случват с вашето изрично съгласие.

Съществуват редица уебсайтове за непрофесионално/любителско порно съдържание, в които вашият партньор може да направи неправомерно това съдържание публично.

Има много причини, поради които това може да се случи – например, за отмъщение; за да ви „накаже“; да навреди на репутацията ви; да демонстрира власт или защото получава сексуално удовлетворение. Независимо от това каква е причината обаче, подобно действие е недопустимо.

Ако разберете, че в интернет е изтекло сексуално съдържание, което е свързано с вас, на първо място, е важно да съберете доказателства. Направете скрийншоти, който ще ви бъдат полезни при подаването на жалба срещу вашия бивш/настоящ партньор. На второ място, е да се свържете с екипа на съответния сайт и да помолите това съдържание да бъде свалено.

Искам да напусна партньора си

Прекратяването на връзка с партньор, който е насилник, може да бъде изключително трудно. В такива случаи е важно да вземете мерки, с които да избегнете технологично насилие след раздялата. Преди да предприемете финалната стъпка, е добре да сте направили план как да ограничите достъпа на вашия партньор до профилите ви в интернет.

Направете списък с всички важни акаунти – в социални мрежи, банкови профили и др., за които сте споделяли пароли с половинката си. Сменете паролите, като използвате максимално сложни и нестандартни, които партньорът ви няма да успее да отгатне.

Редуцирайте информацията, която другият ще вижда и предупредете общите ви познати да не споделят ваши контакти или информация за вас с него. Ако се опасявате, че ще последват заплахи и агресия, сменете номера на смартфона ви, за да не може да ви тормози по телефон.

Също така, направете бекъп на всичките си файлове на външен харддиск в случай на агресия, при която партньорът ви пробва да унищожи вашите устройства – лаптоп, телефон и др.

Всяка раздяла е трудна, но когато става въпрос за токсична връзка, можем да Ви уверим, че веднъж след като си възвърнете контрола над живота, включително онлайн присъствието ви в интернет, ще се почувствате много по-добре и ще си възвърнете самочувствието и желанието за по-добър живот.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ В СЛУЧАЙ НА ВЪЗНИКНАЛ ПРОБЛЕМ?

Насилието в интернет може да изразява в различни форми. С напредването на технологиите и увеличаването на дигиталните продукти и софтуери, които използваме в своето ежедневие, нараства и заплаха от агресивно и недобронамерено поведение в мрежата спрямо нас. Възможно е жертвата да се сблъска и с проблеми като:

  • Изпращане на неподходящи снимки и видео с обидни послания, а дори и заразени с вируси, както и постоянен тормоз под формата на секстинг (виртуално общуване със сексуален характер);
  • Заснемане и разпространение на порно съдържание с цел отмъщение, злепоставяне, отправяне на заплаха, манипулиране;

Важно е да уточним, че насилникът и жертвата невинаги дори се познават. Зачестяват случаите на онлайн педофилия, разпространение на игри с насилия, публикуване на материали с цел популяризиране на зависимости и други онлайн предизвикателства, които могат сериозно да навредят на широк кръг от рискови групи уязвими хора. Кибертормозът е глобален проблем, на който е необходимо да се противодейства с всички възможни средства, а на неговите жертви да се оказва неотложна емоционална подкрепа и нужната закрила от органите на реда. В случай на каквото и да е съмнение, че над вас или върху ваш близък се упражнява насилие в интернет потърсете колкото се може по-скоро съдействие и помощ.

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF