Как да помогнем на жена, жертва на домашно насилие

Ако подозирате, че Ваша позната или близка приятелка е жертва на домашно насилие, може да се почувствате в безизходица, ако не знаете как бихте могли да помогнете. В такива случаи съветваме да не позволявате на страха да Ви парализира, а да помислите рационално с оглед на ситуацията какво би могло да се направи. Изчакването на правилния момент или търсенето на подходящите думи може да Ви възпрепятстват и да изтървете подходящия момент да промените нечий живот.

За много жени, жертви на домашно насилие, светът изглежда самотен, изолиран и изпълнен със страх. Понякога е достатъчно дори само да протегнете ръка към този човек и да му кажете, че сте до тях – това би донесло голямо облекчение.

neshto dokovi back

Как можем да помогнем?

В настоящата статия ще споделим няколко полезни начина, по които бихте могли да подкрепите жена в уязвима ситуация, превърнала се в жертва на домашно насилие. 

Отделете време за нея

Едно от най-лесните неща, които може да направите, е да се свържете с жертвата, страдаща от домашно насилие. Направете го, когато се усещате напълно спокойни, тъй като темата е деликатна. Ако си общувате с жертвата, когато сте притеснени или изнервени, гневът бързо може да пламне. Когато става въпрос за домашно насилие, винаги се замесват чувства, особено при близък човек. Ето защо препоръчваме да сте напълно спокойни и да отделите достатъчно време за разговор, в случай че жената се престраши да споделя повече. В такива случаи много често жената задържа усещане за страх и разочарование в себе си с месеци и години наред, поради което няма да е добре да я прекъснете по средата на споделянето.

Започнете разговор

Вероятно се чудите как да повдигнете темата в разговор. Може да използвате следните изречения и конструкции:

 • „Притеснявам се за теб, защото ….“
 • „Грижа ме е за твоята безопасност….“
 • „Забелязах някои промени, които ме карат да се притеснявам…“

Може би сте виждали жената да носи дрехи, с които прикрива синини или белези, или пък сте забелязали, че тя е станала необичайно тиха и отдръпната от околните. И двете неща могат да бъдат признаци за домашно насилие.

Кажете на жената, че ще бъдете напълно дискретни относно всичко, което Ви споделя. Не се опитвайте да насилвате нещата или да я приканвате да отиде в полиция. Оставете разговорът да се развива със спокойно темпо и по начин, по който жената да има увереност, че нищо не я заплашва в общуването Ви и че нещата са под неин контрол.

Говорете с жертвата спокойно и проявете съчувствие и разбиране.

Изслушвайте без да осъждате

Ако жената реши да споделя, изслушайте разказа й без да осъждате нищо в него, без да давате съвети или да предлагате решения. Ако слушате внимателно и активно без да прекъсвате човека отсреща, ще получите най-голям шанс да разберете от какво точно се нуждае той. Просто дайте пълна възможност на жената да споделя.

Може да се включвате с доуточняващи въпроси, но без да прекъсвате. Оставете събеседника си да излее чувствата и страховете си, за да му олекне. На практика Вие може да сте първият човек, на когото жертвата се е доверила и се е осмелила да споделя.

Предупреждаващи признаци, за които да внимавате

Много жертви на домашно насилие се опитват да прикрият случващото се с тях по различни причини. Ще изброим някои важни предупреждаващи знаци, за които да внимавате и които ще Ви помогнат да се ориентирате допълнително в положението на жената.

Повярвайте на жертвата

По своето естество домашното насилие е свързано много повече с налагане на контрол, отколкото с активно изразяване на гняв. Ето защо жертвата в повечето случаи е единствената, която вижда тъмната страна на своя насилник. Онези, които познават насилника, обикновено изпадат в шок, когато научат, че техен близък приятел може да бъде способен на домашно насилие.

В резултат на това често пъти жертвата смята, че никой няма да й повярва, ако сподели на някого за извършващото се над нея насилие. Поради тази причина е важно да повярвате на разказа на жената и да й кажете в прав текст, че я разбирате. Усещането за доверие може да донесе голямо облекчение и чувство на надежда у жената, че ситуацията може да се промени.

Използвайте следните конструкции в разговора с нея:

 • „Вярвам ти“
 • „Случващото се не е по твоя вина“
 • „Ти не заслужаваш това“

Потвърдете чувствата на жертвата

В реда на нещата е жертвата да изразява смесени чувства по отношение на нейния насилник. Тези емоции могат да варират от вина и гняв през надежда и отчаяние, докато се стигне до любов и страх.

Ако искате да помогнете на Вашата близка или позната, е важно да й потвърдите нейните чувства и да й кажете, че всичко, което изпитва, е нормално. Привързаността към насилника предопределя и смесването на тези полярни емоции. Също така, е важно да й потвърдите, че насилието, което се упражнява върху нея, не е редно и че не е нормално да живее постоянно в страх от физическо и/или емоционално насилие.

Понякога жертвите не осъзнават, че ситуацията, в която се намират не е нормална. Това се случва, когато жертвата не познава нормалния модел на човешки взаимоотношения и постепенно е свикнала с цикъла на повтарящо се насилие. Т.е. домашното насилие се е превърнало за нея в нещо „нормално“. Ако забележите, че нещо подобно се случва с Вашата близка, е важно да й кажете по внимателен начин, че насилието и малтретирането не са част от здравите взаимоотношения в една връзка или семейство. Без да осъждате човека срещу себе си, опитайте да потвърдите, че случващото се не е нормално или че положението, в което се намира е опасно за здравето му, а Вие сте загрижени за неговата безопасност.

Предложете конкретна помощ

Ако жертвата на домашно насилие Ви помоли да направите нещо за нея, не се колебайте да помогнете. Ако нямате възможност за това, я уверете, че сте до нея, че има Вашата подкрепа и може винаги да Ви потърси. Друго, което може да направите, е да помогнете на жертвата да потърси ресурси, свързани с темата за домашното насилие, за да се ориентира по-осъзнато в личната си ситуация.

Когато Вашата близка се почувства достатъчно уверена, за да предприеме конкретни действия, може да й помогнете да състави план за безопасност. Самият процес по разписване на план може да й помогне да визуализира по-добре какви стъпки са необходими, за да се подготви психически за напускането на насилника.

Тъй като жертвите, които напускат своя насилник, са изложени на по-голям риск от това да бъдат убити, отколкото тези, които остават, е изключително важно жертвата да има прецизен и изпипан план за безопасност, преди да действа.

Помогнете на жертвата да обмисли всяка стъпка от плана за безопасност, като претеглите рисковете и ползите от всяка опция. В плана е важно да включите следните неща:

 • Безопасно място, където да отиде в случай на спешност и ако реши да напусне дома;
 • Подготвено извинение, с което да излезе от дома, ако се почувства застрашена;
 • Кодова дума, с която да предупреди близките и роднините, че й е необходима помощ;
 • Чанта за бягство, съдържаща пари, важни документи (свидетелство за раждане, банкови карти и др.), ключове, тоалетни принадлежности и дрехи за преобличане.
 • Списък със спешни контакти, включително доверени приятели или роднини, както и телефон за гореща линия за жертви на домашно насилие.

Какво да НЕ правите

Въпреки че няма правилен или погрешен начин да помогнете на жертва на домашно насилие, има някои неща, които е добре да избягвате, тъй като ситуацията може да се влоши. Ето кои са те:

 • Не заклеймявайте насилника, не го обвинявайте в пряк разговор. Фокусирайте се върху поведението, а не върху личността;
 • Не обвинявайте жертвата. Това прави насилникът;
 • Не подценявайте потенциалните опасности за жертвата и за самите Вас. Не обещавайте помощ, която не бихте могли да осигурите;
 • Не давайте условна подкрепа;
 • Не правете нищо, с което бихте провокирали насилника;
 • Не притискайте жертвата да предприеме действие;
 • Не се предавайте. Ако жертвата не е склонна да Ви се довери при първия разговор, проявете търпеливост;
 • Не правете неща, с които бихте създали повече трудности за жертвата.

Кога е добре да се свържете с полицията

Ако към конкретния момент знаете, че се упражнява домашно насилие над Ваша близка, е важно да се обадите на телефон 112. Ако чуете или станете свидетел на физическо насилие, това е наложително. Ако полицията пристигне на местопрестъплението в момента на неговото извършване, това е най-благоприятният начин да се осигури безопасност за жертвата и нейните деца.

Когато в домашното насилие биват замесени деца, трябва да се действа незабавно за осигуряване на тяхната безопасност. Дори и това да означава да се противопоставите на жертвата, която е тяхна майка.

И накрая …

Макар естественият и най-първи импулс да е да искате да „спасите“ някого, на когото държите, е важно жертвата на домашно насилие сама да вземе окончателно решение дали (и кога) би напуснала общия дом и да потърси помощ. Важно е да я уверите, че тя има Вашата подкрепа, независимо какво решение вземе.

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF