Център за детско развитие "Усмивки"

|

Какво е домашно насилие?

Ако имате съмнения, че вие или ваш близък страда от домашно насилие, ще ви помогнем да разпознаете признаците и какви мерки може да предприемете.

Много често хората възприемат домашното насилие само като физическа агресия, в която единият партньор нанася удари върху другия. Това обаче съвсем не изчерпва термина „домашно насилие“. Той включва всеки жест – вербален и невербален, посредством който едното лице във връзката упражнява контрол или доминация над другото или над техните деца. На жертвата се вменяват чувства на вина, срам, страх, зависимост, като много често насилникът я изолира от околния свят, за да подхранва своето чувство за собственост над нея.

Жертва на домашно насилие може да бъде всеки – мъже и жени, хора в хетеросексуални или хомосексуални връзки. В най-голям процент от домашно насилие страдат жените, макар че и мъже също могат да бъдат обект на емоционален и вербален тормоз.

В България все още голяма част от хората се срамуват да признаят, че са жертва на насилие. Това е проблем, върху който е необходимо да се работи, като от фондация „Докова & Доков за бъдеще“ се стараем да провеждаме кампании за по-голяма информираност относно правата на човека, как да разпознаваме знаците на домашно насилие и как законовите разпоредби могат да ни помогнат, за да защитим себе си.

domestic violence

Често срещани форми на домашно насилие

Домашното насилие може да се класифицира в няколко вида – вербално/емоционално, икономическо, физическо и сексуално. Ще опишем накратко какво включват тези няколко основни вида.

verbalno nasilie

Вербално/емоционално насилие

Tип насилие, който може да бъде пряк – под формата на директни обиди, или непряк – с манипулации в общуването, които поетапно отнемат свободата на жертвата и я принуждават да се подчинява на агресора. Емоционалното насилие често обърква съзнанието на жертвата и тя може доста дълго да не осъзнава, че се извършва посегателство над нея.
finansovo nasilie

Икономическо насилие (финансово ограничаване)

В този случай насилникът ограничава финансите на жертвата, контролира какво тя си купува, прави на въпрос всеки похарчен лев. Случва се агресорът да настоява жертвата да не работи, а да се грижи за децата и дома, докато той е единственият източник на приходи.
fizichesko nasilie

Физическо насилие

Най-разпознаваемият и недвусмислен тип насилие, когато агресорът наранява физически жертвата си. Побоят е престъпление, като в такива случаи е препоръчително незабавно да се обърнете към полицията и да преминете през медицински преглед за установяване размера на нанесените вреди върху организма ви.
seksualno nasilie

Сексуално насилие

Всеки един сексуален акт, който се осъществява без ваше желание или включва сексуални действия, които не са по взаимно съгласие, се считат за насилие.

Ако вашият партньор си е позволил да ви нарани веднъж, не се заблуждавайте, че тази случка няма да се повтори.

Инцидентното нараняване е знак за преминаване на граница във взаимоотношенията, в която партньорът приема, че всичко му е позволено и ще остане безнаказано.

Причини за домашно насилие

Да бъдеш агресор, е неприемливо и няма оправдание, което да смекчи вината на човек с такъв тип поведение. Една от водещите заблуди е, че домашното насилие се случва тъкмо защото човек губи контрол над поведението си. Това не е така – агресията се случва съзнателно. Тя е резултат от избора и желанието на човека да контролира другия. За да постигне своята цел, агресорът може да използва различни тактики за манипулация и упражняване на сила.

Доминиране

Насилникът е човекът, носещ отговорност за „добруването“ на двойката, за взимането на решения, за контрола на финансите, като насажда усещане за подчиненост у жертвата. Внушава се, че всичко хубаво на двойката се случва благодарение на агресора.

Унижение

Насилникът смачква самочувствието на своя партньор, кара го да се чувства така, сякаш никога не е достатъчно добър в поведението си и че нищо не е постигнал/а и няма да постигне в живота.

Изолиране

Агресорът се старае малко по малко да ограничава контактите на жертвата с външния свят, не й позволява да общува с близките и приятелите, не й разрешава да излиза от жилището или да говори по телефона.

Заплашване

Насилникът си служи със заплахи и ултиматуми, за да е сигурен, че жертвата няма да предприеме действия, за да го напусне. Заплахите могат да бъдат най-различни – за попечителство над децата, за нараняване, за убийство или самоубийство и др.

Обвиняване

Агресорът обвинява жертвата за случващото се, внушава й, че със своите действия е предизвикала неприятните спорове, караници или физическо насилие.

Отричане

Насилникът убеждава жертвата, че връзката им е хармонична, че всичко случващо се е „нормално“. Също така, може да си намира извинения за случващото се – трудно детство, проблеми с баща/майка и др.

Най-често агресорът се проявява като такъв към най-близките си в семейството, а пред обществото, приятелите и роднините се държи прекрасно и прилича на образец за любящ съпруг. Не бива да забравяте, че насилникът упражнява тормоз съвсем съзнателно и се старае умело да се прикрива пред външните погледи.

Последици от домашното насилие

Домашното насилие може да нанесе трайни и непоправими вреди не само върху физиката, но и върху психиката на жертвата. Последваща терапия може да отнеме години докато жертвата възстанови напълно психическото си здраве. Последиците от домашното насилие са изключително индивидуални спрямо спецификата на случая. Ще изброим някои от най-често срещаните такива:

Последици върху общото здраве

синини по тялото и лицето; червени и лилави петна по кожата; изкълчени или счупени крайници; хронична умора; недостиг на въздух; треперене; сексуални проблеми; безсъние и др.;

Последици върху психиката

силно безпокойство; чувство за дълбок стрес; депресия; отчаяние и тъга; липса на самочувствие; суицидни мисли; усещане за безнадеждност.

Последици с фатален изход

в последните години се увеличават случаите на жертви, които не успяват да се освободят от своя насилник и се стига до трагедии.Не бива да се подминава и влиянието, което насилието указва върху децата свидетели на домашно насилие. При тях това може да доведе до трудности както в детството, така и на по-късен етап в зряла възраст.

Кога имаме нужда от помощ?

Има редица знаци за домашното насилие, които ще се опитаме да изброим.

Първият и най-ясен знак е чувството за страх от вашия партньор. Ако изпитвате непрестанно притеснение в общуването с него, стараете се да внимавате какви думи използвате пред него, за да избегнете конфликт, вероятно връзката ви е токсична. Налице е домашно насилие, ако във взаимоотношенията ви:

Характерни белези на връзка, в която има насилие

В повечето случаи е изключително трудно да се забележи отстрани, че в една двойка има домашно насилие. Въпреки това, има някои издайнически признаци, които могат да подскажат, че с ваш близък или съсед има проблем. Ако станете свидетел на някои от изброените знаци по-долу, е важно да предприемете действие – да опитате да поговорите с жертвата или дори да сигнализирате на кризисните центрове за борба с домашното насилие и полицията.

Ако подозирате, че ваш близък страда от домашно насилие, не очаквайте, че той ще бъде инициатор и ще дойде при вас с молба за помощ. Това, което може да направите, е да ги попитате дали всичко е наред, да изразите вашата загриженост и най-вече да ги изслушате. Първата и най-важна стъпка е жертвата да придобие смелост да споделя за това, което й се случва, като на по-късен етап може да се мисли за предприемане на действие – напускане на партньора, издействане на ограничителна заповед и др. Независимо от тяхното решение към момента да продължават съжителство с партньора си, е много важно да ги подкрепите, а не да ги притискате да се бунтуват.

Методи за превенция

Превенцията е изключително важна за намаляването и предотвратяването на случаи на домашно насилие. Затова е важно да бъдем информирани и да възпитаваме следващите поколения не само в поддържане на семейни ценности, но и как да разпознават знаците на домашно насилие и да не го толерират. Жертвата не бива да търпи, а колкото се може по-бързо да предприеме мерки за ограничаването на контактите с насилника.

Какво можем да направим?

• Повишаване информираността в обществото;
• Увеличаване броя на кризисните центрове в България за помощ при случаи на домашно насилие;
• Ясен процес на съдействие от страна на различните обществени институции и защита от домашно насилие – полиция, съдебна медицина и др. при случаи на насилие;
• Издействане на строги санкции за агресорите;
• Подкрепа и съчувствие от страна на обществото и близките към жертвите на домашно насилие.
stop violence

Време е да сложим край на домашното насилие!

Екипът на фондация „Докова & Доков за бъдеще“ се бори за предотвратяването на случаи на домашно насилие, както и за осигуряването на навременна и надеждна помощ на жените и децата, страдащи от тормоз у дома. Ако сте съпричастни към нашите каузи, не спирайте да разпространявате информация, свързана с домашното насилие. Може да се свържете с нас при интерес да се включите като доброволец в предстоящите ни дарителски проекти.

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF