Център за детско развитие "Усмивки"

|

11 мита за домашното насилие

В настоящата статия ще развенчаем 11 мита за домашното насилие, като ги противопоставим на реално доказани факти.

attractive blonde depressed woman sitting in bed 2021 08 29 12 16 13 utc scaled

1. Мит: Най-вероятно жертвата е направила нещо, с което е провокирала насилието

Факт: Каквито и да са проблемите в една връзка, използването на насилие никога не спомага за тяхното разрешаване. Проблемите не са оправдание за употребата на насилие между двама души.

Насилникът обикновено започва с техники за сплашване и изолиране, тъй като иска да контролира своята жертва. Жените, които са жертви на домашно насилие, често описват насилниците си противоречиво. За тях те са прекрасни съпрузи с добър характер и това навежда жертвата на мисълта, че най-вероятно са направили нещо, с което да провокират случващото се насилие.

2. Мит: Истинският насилник се проявява като такъв във взаимоотношенията с всички хора

Факт: Тъкмо обратното. Извършителите избират жертвите си и се отнасят с тях по начин, по който не биха се отнесли с никой друг. За тях насилието е начин да се демонстрира сила по отношение на конкретния човек. При различни обстоятелства и в друга среда от хора, насилниците биха изглеждали като готини и очарователни колеги, членове на екипа и др.

3. Мит: Ако ситуацията наистина е толкова зле, жертвата ще напусне своя насилник

Факт: Моментът, в който жертвата реши да напусне своя насилник, може да бъде най-опасен за живота й. Нерядко насилникът заплашва с убийство или самоубийство своята жертва. А когато в ситуацията са намесени и деца, те могат да се превърнат в обект за изнудване, заплашване, че единият родител ще бъде лишен от родителски права и др. С течение на времето насилникът постепенно прекъсва контактите на жертвата с нейните приятели и роднини, започва да контролира финансите й, за да стои тя вкъщи и да няма възможност да се изнесе от общия дом.

4. Мит: Домашното насилие е недопустимо, но то не се случва толкова често

Факт: Противно на широко разпространеното схващане, че домашното насилие възниква рядко, е важно да се знае, че то не е проблем само при асоциални хора, хора с по-ниски доходи или попадащи в малцинствени групи. Взаимоотношенията на насилие се срещат и при жени с успешни кариери и много възможности, в заможни семейства, както в големите градове, така и в по-малките.

5. Мит: Домашното насилие е семеен проблем

Факт: Домашното насилие е обществен проблем, за който българското общество трябва да вземе мерки. Пазенето на домашното насилие в тайна не помага на никого, а също така е доказано, че вреди на децата в семейството и се разпространява много по-лесно и бързо, когато не се говори за него.

6. Мит: Домашното насилие е просто неспособност да се управляват импулсите или пристъпите на гняв

Факт: Насилникът действа целенасочено и преднамерено – той избира върху кого да упражни домашно насилие. Например, ще избере да тормози жена си вкъщи, но не и колегите си в офиса.

7. Мит: Домашното насилие не засяга децата. Всъщност, те дори не го забелязват

Факт: Когато децата стават свидетели на домашно насилие, те могат да се травмират. Дори невръстните деца, които още не са проговорили, разбират какво се случва.

8. Мит: Насилието се провокира от проблеми с алкохола, стрес или психична нестабилност

Факт: Макар алкохолът, стресът или психологичните проблеми могат да вървят ръка за ръка с домашното насилие, е важно да знаем, че те не са първопричината. Самите насилници признават, че използват тези причини, за да оправдаят поведението си.

9. Мит: Насилникът е ревнив и контролиращ, защото има ниско самочувствие и се чувства несигурен в себе си

Факт: Всъщност се случва тъкмо обратното – насилниците се чувстват специални. Следователно, когато жертвата си мисли „Ще остана с него, ще го подкрепям и проблемът ще изчезне“, проблемът започва да се увеличава. Насилникът се нуждае от внимание, той започва да завзема все повече и повече живота на своята жертва и когато не получи това, което е поискал, започва да наказва. Той си мисли, че винаги е прав и жертвата трябва да е благодарна, че той се е появил в живота й, тъй като тя не може да се справи сама с нищо. Насилието винаги е оправдано, а вината за него се прехвърля върху жертвата („Знаеш как да ме накараш да загубя търпение“).

10. Мит: Ако насилникът се покае и обещае, че повече няма да се повтори, насилието ще спре

Факт: Наранената съвест и молбата за прошка е техника, която насилникът използва, за да продължи да контролира своята жертва. Твърде редки са случаите на истинско покаяние, когато насилникът прекратява окончателно проявите на насилие.

11. Мит: Жертвите на насилие са тип личности, които привличат насилници и провокират насилие

Факт: Научните изследвания не откриват закономерност при която определен тип личност или характер предопределя дали човекът е потенциална жертва на домашно насилие. Насилието винаги се случва по вина на насилника, а не на жертвата.

Образовайте своите приятели и познати

След като вече знаете кои са основните митове, може да ни помогнете при развенчаването на 11 мита за домашното насилие. За целта е важно да споделяте с повече хора – приятели и познати, за да бъдем по-информирано общество, което не толерира случаите на домашно насилие.

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF