Отделението за новородени в МБАЛ Добрич
получи нов модерен кувьоз

Всяко 12-то дете в България се ражда преждевременно или над 6 000 деца на годишна база имат нужда от неонатологична грижа.

Отделение по неонатология  е единственото за град Добрич и Област Добрич. В него се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в Отделение по акушерство и гинекология /ОАГ/ на „МБАЛ-Добрич“ АД, както и тези със забавена послеродова адаптация от ОАГ- гр.Балчик и гр.Каварна.

Ежегодно броят на преминалите през отделението новородени и недоносени бебета е около 900. През Интензивен сектор на Отделение по неонатология преминават приблизително 120 деца годишно, които имат нужда от интензивно лечение.

Фондация “Докова и Доков за бъдеще“ дари инкубатор за новородени от най-висок клас, модел “Isolette C 2000”, доставен от фирма “Дрегер”, на стойност 
15 500 лв.

Една от каузите, зад които застава екипът на фондацията е  подпомагане на отделенията по неонатология. Желанието е всяка година да бъдат осъществявани различни подобни дарения на медицинска апаратура, които ще подпомагат по-малки градове в България.

Новият кувьоз е една част от интензивната единица, с която разполага отделението. Функцията е да се поддържа температурен контрол, осигуряващ подходящи условия за вливане на медикаменти на недоносените бебета, да се хранят сондово и да се осигури добър комфорт с подходяща влажност на въздуха.

Апаратурата е снабдена със сензори за наблюдение на параметрите. Осигурена е възможност за включване и на допълнителни уреди, например монитор за наблюдение на сърдечна и дихателна честота, сатурация на кислорода и други, които са необходими за следене на състоянието на детето под интензивна грижа.

dokov dokova posts instagram story 1

Една от нашите каузи е да помагаме на недоносените деца, които имат нужда от специализирани грижи. Това е и целта на дарението, да подпомогнем медицината и неонатологичното отделение в Добрич, впоследствие и други градове в страната. От изключително значение и важност са грижите, които се полагат за недоносените деца. Децата са нашето бъдеще! Важно е те да са здрави!

Ана Тинева, член на УС на фондацията

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF