Подкрепяме Фондация
“Живот със Синдром на Даун”
с проекта по Адаптирано плуване!

Подкрепяме Фондация “Живот със Синдром на Даун” с проекта по Адаптирано плуване!

Една кампания на фондация „Докова & Доков за бъдеще“

Menu Home

“Всички деца са звезди, някои просто блестят по различен начин”

Основните направления на дейността на Фондация “Докова и Доков за бъдеще” е закрилата на деца със специфични потребности, както и развитието на личността и интеграцията в обществото. Подкрепихме проект на Фондация “Живот със Синдром на Даун” , който е символ на надеждата и вдъхновението – безплатни тренировки по адаптирано плуване за 11 деца със Синдром на Даун в град Варна, за периода от юли до декември 2023г.

Защо Плуването e като терапия за децата със Синдром на Даун?

Адаптираното плуване е възможност за децата със Синдром на Даун да се потопят в света на движението и свободата във водата. За тези деца, които се сблъскват с физически и когнитивни предизвикателства, водата е мястото, където могат да изразяват себе си и да развиват своите уникални способности.

Адаптираното плуване има няколко ключови ползи за децата със Синдром на Даун:

  • Този вид спорт насърчава развитието на мускулатурата и координацията, като помага на тялото да стане по-силно и устойчиво. 
  • Контактът с водата и плуването увеличават кардиореспираторната издръжливост като подобрява общата физическа форма на децата.
Подкрепяме Фондация “Живот със Синдром на Даун” с проекта по Адаптирано плуване!

Емоционалното и социалното въздействие на адаптираното плуване

Адаптираното плуване не се ограничава само до физическите ползи – има и дълбоко емоционално и социално въздействие върху децата. Водата предоставя чувство на свобода и безопасност, което им помага да се освободят от стреса и напрежението. Стремежът към успех във водата им дава увереност и повишава самочувствието им.

Също така, адаптираното плуване е предпоставка за социална интеграция. Проектът на Фондация “Докова и Доков за бъдеще” събира децата със Синдром на Даун и техните семейства, за да могат да се социализират и да създадат силни връзки и дългогодишни приятелства.

Заедно към едно по-светло бъдеще

Историята на тези 11 деца във Варна представя как адаптираното плуване може да промени живота на деца като се свързват със силата на водата. Фондация “Докова и Доков за бъдеще” и Фондация “Живот със Синдром на Даун” създават възможност за тези деца да открият безгранични възможности и да развият своя потенциал.

Проектът не само подпомага физическото развитие на децата, но и менталното, което от своя страна им помага да израстнат.

Да имаш Синдром на Даун не те прави различен от останалите. То те прави уникален като всички останали.

Подкрепяме Фондация “Живот със Синдром на Даун” с проекта по Адаптирано плуване!

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF