Център за детско развитие "Усмивки"

|

1 година война и как с усмивки борим страха в детски център "Усмивки за Украйна"

Днес се навършва точно една година от началото на войната в Украйна. Една година, която промени живота на поколение деца, принудени да напуснат родната страна и да потърсят сигурност в чужда държава. Над 8 милиона бежанци са напуснали Украйна, мнозинството от тях жени и деца.

Преди една година Фондация „Докова и Доков за бъдеще“ се включи към вълната на съпричастност, грижа, подкрепа за жените и децата, пристигнали в България от Украйна. Освен с материална помощ, решихме да подпомогнем емоционалното развитие и психологическа устойчивост на малките бежанци. Осигурихме им защитена среда, в която да се чувстват спокойни и чрез образователни дейности, забавление и игри да преминат по-бързо през тази ситуация на страх и безпокойство.

Основахме Детски център „Усмивки за Украйна“ в град Варна, а днес – вече повече от 9 месеца след като отвори врати, ви представяме част от екипа, който се грижи за децата – Светлана Муленко –начален учител по рисуване, Надежда Соловей – психолог и педагог, Светлана Овчаренко – учител по украински език и логопед, за да разкажат как войната промени съдбата им, но и как работата в детския център им даде надежда, повод за усмивки и вяра – че хубави неща се случват всеки ден и доброто ще победи. 

Светлана Муленко

Светлана Муленко е фотограф и начален учител по рисуване от Днепър. Има две деца, но всички останали от семейството са още в Украйна. Светлана е позитивен човек и вярва, че в някакъв момент всичко ще се оправи. „Трябва да продължим да живеем“, убедена е тя. Обича работата си в Детски Център „Усмивки за Украйна“, защото усеща как „децата оживяват“ пред очите й.

1 година война и как с усмивки борим страха в детски център "Усмивки за Украйна"
1 година война и как с усмивки борим страха в детски център "Усмивки за Украйна" - Надежда Соловей

Надежда Соловей

Надежда Соловей е психолог от Измаил – град в Украйна, намиращ се на около 40 км от Румънската граница. Има три деца, от които едното с увреждания, и е благодарна, че мъжът й като родител в петчленно семейство има право да излиза от Украйна. Това им позволява да се виждат, дори и рядко, за разлика от много други семейства, които са лишени от време заедно.

Благодарение на Детски Център „Усмивки за Украйна“ Надежда има възможността да работи по професията си като психолог. Нейната най-голяма мисия е развитието на децата да протича по максимално улеснен начин. Смята, че това е важно за социалните потребности на децата и интегрирането им в обществото. За съжаление никой не знае колко време ще продължи случващото се и докога ще им се налага да живеят далеч от родината и опасностите там в момента.

Светлана Овчаренко

Светлана Овчаренко е от Запорожие, което се намира в окупационна област. Тя е учител по украински език и логопед. Казва, че за нея най-голяма радост е да видиш резултат в децата, с които работиш. Твърди, че „децата са съвсем други“ година по-късно и смята, че е много важно да съхранят тяхната култура и традиции.

От друга страна приспособяването децата към българската култура, обучението по български език, които предоставя центъра са фактори за тяхната социализират и за това да се чувстват добре в новата си среда.

Украинките, станали част от екипа на Фондация „Докова и Доков за бъдеще“  са изключително благодарни за възможностите, които им предоставя Детски Център „Усмивки за Украйна“. И трите вече имат завършено ниво А1 по български език и правят всичко по силите си да приспособят към този нов начин на живот.

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF