Андреа Коцинова

Преследвай мечтата, а не състезанието!

andrea kotsinova new

Подкрепяме българската състезателка по сноуборд Андреа Коцинова

Нашият екип вярва, че талантът, отдадеността и мотивацията трябва да бъдат поощрявани, а когато тези качества бъдат приложени в градивно начинание с национален принос, резултатите няма да закъснеят. Ето защо с радост заставаме зад младата надежда на българския сноуборд.

Сноубордът е моята стихия. Обожавам момента, в който обувам и закопчавам обувките, щраквам автоматите, качвам се на лифта в очакване да стъпя на пистата, да усетя вятъра и скоростта.

Едно 15-годишно момиче по пътя към върха

На 9 години става част от BladeSnowBoardTeam, където тренира под ръководството на Сани Жекова и нейните родители Виктор и Жана Жекови. След 2 месеца усилени тренировки, идват и първите състезания в Банско. Тогава децата (момичета и момчета) до 11 годишна възраст се състезават в една обща възрастова група „супер деца“. Андреа се класира 4-та в слалома, а в бордъркроса и паралелния слалом става 6-та. Следващите състезания са на Боровец, на които се представя много добре и печели първите си медали.

носител на „Купа Надежди, момичета до 11-годишна възраст“

През следващия състезателен сезон печели старт след старт и на края на сезона получава първото си по-голямо отличие, а именно носител на „Купа Надежди, момичета до 11 годишна възраст“.

носител на „Купа Надежди, момичета до 13 годишна възраст“

Следващата година отново е носител на „Купа Надежди, момичета до 13-годишна възраст“.

носител на Купа Надежди „Момичета 15 години-старша възраст“

През 2018 са първите й два международни старта, където завоюва своите две първи места на международна сцена, а през 2020/2021 г. отново е носител на Купа Надежди „Момичета 15 години-старша възраст“ с безапелационно спечелени всички стартове през сезона.

Сезон 2022/2023

В периода 23.01-28.01.2023 се проведе 16ти Европейски Младежки Олимпийски Фестивал Фриули-Венеция-Джулия 2023. В него Андреа Коцинова безспорно си отреди заслужено място сред най-добрите младежи в зимните спортове. Сребърен медал в отборния паралелен гигантски слалом! Бронзов медалист в отборния бордъркрос! Спечелването на два медала в две различни дисциплини на олимпийски фестивал е безпрецедентен успех.

Сезон 2021/2022

Едва навършила 15 години, попада във възрастова група „Девойки“ и предстоят стартове и при „Жени“. Като девойка Андреа няма нито един старт без призовото първо място в държавния спортен календар, в категория „Жени“ остава на стотни след Сани Жекова в дисциплина БордърКрос и след Теодора Пенчева в паралелни дисциплини. 

img 0703

Мотивация и устрем

Мотивацията и устремът на Андреа нарастват с всеки изминат старт и така при последното състезание в календара в категория „Жени“ Паралелен Слалом, младата надежда надделява над Теди Пенчева и грабва титлата Републиканска шампионка – при жени на Откритото Държавно първенство по сноуборд, дисциплина Паралелен слалом от календара на БФ Ски, състояло се на 06.04.2022 в Боровец.
img 0206

Впечатляващ потенциал

Във всички състезания от Държавния спортен календар по сноуборд, в които участва, тя демонстрира абсолютно превъзходство при девойките до 19 г., успява да спечели и победа в международно FIS състезание при жените.

За да поддържа своята обща физическа форма, Андреа скача на батути, тренира лека атлетика при Тереза Маринова и Поли Митова, които подобряват нейната бързина и издръжливост и спортна гимнастика при Данчо Йовчев. Лятото кара лонгборд с Крис Драгошинов, а с отбора ходят на сърф лагери.

За трудностите в спорта

Неизбежна част във всеки спорт са травмите, които дори при повишено внимание се случват. В такива моменти подкрепата, която идва от най-близките на състезателите, е от ключово значение – за това те да не се откажат, а да продължат напред.

Другият не по-маловажен фактор в развитието на възможностите и мечтите у детето е финансовият. Сноубордът е изключително скъп спорт, а за съжаление, държавата не винаги успява да помогне на всички със спонсорство. Дори това да се случи, помощта е недостатъчна за закупуването на екипировка, наемането на треньори и постоянна поддръжка на формата на спортиста в активен или неактивен сезон.

С подкрепата на Фондация „Докова и Доков за бъдеще“
Андреа ще може да продължи да развива своя талант и потенциал.

Заедно с нейния треньор Виктор Жеков ще получат възможност да направят 3 глетчерни лагера преди началото на сезон 2022/2023.

Андреа ще получи екипировка от най-високо ниво и възможност да се концентрира в спечелването на FIS точки и излизане на световна сцена, преследвайки голямата мечта – участие в Олимпиада!

 

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF