#1Нещо

fb 1neshto

Една кампания на фондация „Докова & Доков за бъдеще“

Dokova Logo Final

Малките действия водят до голямата промяна.

А дали само с #1Нещо, можем да постигнем голямата си цел или да допринесем за постигането ѝ? Ние отговаряме с ДА!

Все повече хора започват да разбират колко сериозен и общественозначим е проблемът с домашното насилие у нас, но малцина са тези, които предприемат действия, защото вярват, че могат да променят ситуацията.

Кампанията ни #1Нещо е посветена на предотвратяване на различните форми на домашно насилие. Заедно можем да се преборим за свят, в който няма да има насилие над деца, жени и младежи!

Защо #1Нещо?

Домашното насилие засяга милиони хора всяка година, но ние вярваме, че то може да бъде предотвратено. За целта се изисква колективен глас и силата на отделните личности, семейства, институции и държавни системи – всеки, чието „едно нещо“ добавя стойност и мощен компонент за трансформирането на нашето общество.

Всеки ден разполагаме с по една възможност да образоваме другите относно въздействието на домашното насилие върху отделния човек и да насърчим хората около нас да предприемат действия.

Посланието #1Нещо цели да помогне на хората и различните общности да определят и осмислят как нашите колективни „неща“ могат да доведат до социалната промяна, която всички желаем да видим.

Много хора търсят активно информация относно домашното насилие и искат да бъдат осведомени, но не предприемат никакви действия за промяна. Част от тях искат да направят нещо, но не вярват, че с действията си биха допринесли за сериозна реформа. Ако обаче всеки човек направи по едно малко нещо, енергията на колективното действие определено ще създаде истинска социална трансформация! Промяната може да започне само с #1Нещо.

294040699 165360906001864 2033910745120113072 n

Силата да споделите Вашето #1Нещо

Има толкова много смисъл и стойност в #1Нещо на всеки отделен човек, който споделя своята история. Това може да бъде историята на оцелелия, историята на адвоката или историята на добрия приятел, който приютява жертвата на домашно насилие. Всички тези истории са колективният разказ на нашето общество, което взима насериозно наболелите проблеми и търси начини за справяне с тях. Поведението и нагласите на личността се оформят, когато чува вдъхновяващите истории на хората около себе си. Когато един човек вдъхнови няколко други, ефектът не закъснява – енергията се разпръсква и може да повлияе дори върху нашите деца – бъдещите поколения, които да донесат най-голямата промяна.

Като споделяте Вашето #1Нещо, Вие може да хвърлите светлина върху:

Стойността на всяко действие, независимо от неговата мащабност; върху въздействието, което то оказва върху социалната промяна
Силата и упоритостта на онези, които се превръщат в лицето на промяната в днешните трудни времена
Въздействието, което можем да окажем върху съзнанието на отделните личности, но и върху обществените процеси
Безценната роля, която всички играем в създаването на свят с по-малко насилие
Силата на споделянето на #1Нещо като ефективна стратегия за повишаване на осведомеността на хората и за вдъхновение към промяна

В рамките на своята кампания #1Нещо обявихме грантова програма, за която може да научите повече тук

Финалистите по програмата за финансиране може да видите тук

С #1Нещо целим да вдъхновим хората да предприемат действие и по-точно да се замислят над това как те като отделни личности биха могли да предприемат малки стъпки, които да доведат до истинска промяна.

Как може да се включите?

Може да се включите лесно в нашата кампания, като споделите в социалните мрежи #1Нещо, което бихте направили, за да увеличите информираността по темата за домашното насилие сред приятелите Ви. Какво ще бъде то?

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF