eric ward i5 bb201tdq unsplash scaled
eric ward i5 bb201tdq unsplash

Девет съвета, които да следваш,
за да имаш успешен брак или връзка

Живеем в общество, което е в процес на трансформация. Старите ценности са разрушени, а новите, които трябва да ги заместят, все още не са определени. Патриархалният модел вече не е актуален, но няма нова структура, която да го замени. Липсата на конкретен социален модел, който да се приема като обществена ценност, създава несигурност и тревожност в междуличностните отношения.

Промяна в обществените ценности

Само преди няколко десетилетия идеята за родa беше основна ценност в обществото. Социалната структура беше ясна и конкретна, нямаше много място за интерпретиране, и се изразяваше в Един Мъж и Една Жена с Любов изграждат семейство, в което създават наследник. Този наследник създава свое семейство и така се образува Род. Съвкупността от тези родове създават Народ. Когато различни народи се обединят, се сформира Нация. 
Всичко това вече е в процес на разпадане. Липсата на национални ценности и идентичност разрушават родствените връзки, оставяйки семейството като последна опора. Но дори и то е подложено на силен натиск.
Голяма част от хората вярват, че сключването на брак е излишно и прекалено обвързващо. Те предпочитат да живеят в партньорство, което не изисква формални ангажименти, за да се чувстват свободни и независими.

Не е случайно, че в миналите поколения разводите и изневерите бяха рядкост. Вярността и отдадеността към съпруга или съпругата бяха висока обществена ценност. Смисълът на брака беше двама души, които се обичат, да бъдат опора един на друг и да си помагат в предизвикателствата и трудностите, които живота им поднася. 
В наши дни тази идея избледнява, заместена е от консуматорство и егоизъм. Това води до ситуация, в която при най-малкото затруднение във взаимоотношенията, започваме да се оглеждаме за някой по-изгоден и удобен за нашите нужди.

Усещането за лесен достъп създава потребителско отношение между партньорите. Вече с няколко клика в социалните платформи може да си намериш “нова потенциална сродна душа”. Тази лесна подмяна отнема способността да оценяваш това, което “имаш”. Вместо да се положи усилие да се съхранят взаимоотношенията, често се избира по-лесното – просто да се заменят с други. Този вид поведение води до създаване на слаби личности, което създава необходимостта от проблемни ситуации, за да има все пак израстване и трансформация. Еволюцията “не обича слабите”, те просто отпадат. Хората не осъзнават, че сами си правят това, което им се случва.
С описаното дотук отбелязвам посоката, в която се движи обществото, но не казвам, че това е нещо лошо. Дори до някаква степен може да се каже, че е необходимо. Няма как да имаме нови ценности и общество, ако старите такива не се променят и дори разбият. В момента сме в етап на преход между старо и ново. Какво ще бъде новото зависи именно от нас. Нашите избори и действия определят посоката на  човечеството. Затова вместо да се жалваме, колко е трудно и динамично времето, в което живеем, можем да се фокусираме в това да се адаптираме по-добре в новата среда. Това е необходимо, за да изпълним нашата мисия за изграждане на общество и социална среда, в която нашите деца да израстват щастливо и пълноценно.

Както споменах в началото, семейство и бракът са гръбнакът на обществото. Те са като тухлички, които изграждат социалната структура.  Заради това ще разгледам  девет аспекта, които са определящи за бъдещето на потенциална интимна връзка или брак. 

Важността на срещите при опознаване на партньора

Ако хората се справяха по-добре по време на срещите, щяха да избегнат много болка и страдание. Целта на срещите е да преценим дали човекът, с когото излизаме, е подходящ за нас. Важно е да разберем какво е общото между нас и какво ни различава. Срещите представляват анализ, след който можем да вземем решение дали да започнем връзка или не. За да опознаем някого и да разберем дали той е подходящ за нас, трябва да се срещаме лично. Да мислим, че ще опознаем някого онлайн, е много наивно. Социалните платформи са подходящи основно за първоначален контакт. Те не са средството, на което можем да разчитаме, за да опознаем някого качествено.

Влюбването не е критерий за дълготрайна връзка

Влюбването не трябва да се бърка с Любовта. Влюбването е едно от най-егоистичните чувства, които човек може да изпита. То представлява проектиране на качества и характеристики към друг човек. Поради тези проекции и идеализация се създава усещане за силна еуфория, която често се бърка с любов. Но с времето тази еуфория изчезва, оставяйки след себе си гняв, разочарование и силна болка. 

Влюбването е характерно за деца и младежи, но понякога се случва и в зряла възраст. Това чувство показва, че партньорите все още не се познават добре и би било неразумно да се правят дългосрочни планове с човек, когото не познаваме достатъчно. Ето защо когато сме влюбени, е много важно да не предприемаме важни решения като създаване на деца или сключване на брак. 

Как можеш да разбереш дали си влюбен? Типичните “пеперуди в стомаха”, обсесивни мисли и желание, както и прилепчивост към партньора. Това поведение често се възприема като задушаващо. Най-изразеният симптом е, че не виждаме недостатъците на партньора, в нашия поглед той е перфектен и съвършен.

1

Наблюдавайте реакциите на партньора

Хората често се объркват от израза „не гледай какво казва, а какво прави“. Важно е да разберем, че думите и действията са различни начини за получаване на информация, но и двете могат да бъдат ненадеждни.

Опитните манипулатори могат лесно да ни заблудят, като демонстрират поведение, което знаят, че ще бъде прието и харесано. Затова не можем само да разчитаме, че действията и думите му ще бъдат достатъчни, за да го опознаем.
Можем да направим заключението, че опитът на някого да ни впечатли, е знак за интерес към нас. Това е добро начало за всяка връзка, но е важно да бъдем внимателни и да наблюдаваме дали думите и действията на този човек са в синхрон.

По-важно е да обръщаме внимание на реакциите на човека в нежелани или неочаквани ситуации. Тогава истинската му същност излиза наяве. Ако не го направим, рискуваме да виждаме само маските, които той носи, за да ни впечатли. Тези маски ще паднат с времето, но това може да се случи дори след години, когато вече имаме сключен брак или деца. Затова се стремим да действаме превантивно. 
Наблюдавайте внимателно: как реагира, когато е ядосан/а? Как се справя с гнева и как ви третира? Вас ли обвинява или се обръща към себе си? Агресивен/на ли става, когато се намира в ситуация,  в която няма контрол?

Ако няма подходяща ситуация, за да разберете тези реакции, създайте я. По-добре е да видите истинските реакции сега, отколкото да ги разберете след години и да не ви хареса видяното.

Събирайте информация за миналото

Част от опознаването на партньора е да имаме информация за предишните му връзки. Какви преживявания е имал, колко партньори е имал, колко дълго са продължавали връзките му, причините за тяхното приключване и кой е прекратявал връзките – той или бившите му партньори? Как говори за бившите си и какво е отношението към тях? Поддържа ли все още връзка с тях? Тези подробности са важни, за да разберем често допусканите грешки, потенциалните проблеми, които може да възникнат и дали ние имаме нужния психичен ресурс да се справим с тях?

Наблюдавайте отношенията в семейството

От съществено значение е да наблюдаваме родителите на партньора ни. Те до  голяма степен определят неговия потенциал за развитие и реакции. Ако те са избухливи и емоционално нестабилни, е възможно и партньорът ни да бъде такъв. Критикуват ли, държат ли се агресивно, или са грижовни? Семейните вечери са полезни, защото показват в каква среда нашият партньор е израснал и какви поведенчески модели е приел. Не е задължително да прилича по поведение на родителите си, но е много вероятно.

Вземането на важни решения под влиянието на чувства

Не позволявайте на емоциите и чувствата да са водещи при избора на партньор. Емоциите и чувствата се менят постоянно. Чувствата  са по-устойчиви във времето, но не се заблуждавайте, че са нещо стабилно и постоянно. 

Чувството е субективно емоционално състояние, което се формира чрез взаимодействието на мисловни процеси, физиологични реакции и лични преживявания. Чувството формира вътрешни вярвания, нагласи, пристрастност и отношение към хората. То възниква чрез мисловен процес и е продукт на ума. Основата му е нашата субективна оценка за съответния човек, към когото имаме чувства. Ако тази оценка се промени, е много вероятно и чувствата ни да се изменят. 

Пример: ако сме  възприемали партньора си като любящ, грижовен и верен, но се промени  в  изневеряващ, агресивен и в егоист, то поради новата информация ще създадем нова оценка за него. Новата оценка, вероятно ще доведе до промяна на чувствата. 

Обобщено: мислите ни и промените около нас създават нашите чувства. Сигурен ли си, че искаш те да са твоят индикатор за правилни решения? Като цяло Любовта няма нищо общо с чувства. Дори обратното тя е отсъствие на продукти на ума, като мисли, чувства и емоции. 

Балансирането на чувствата с разума е от съществено значение при избора на партньор, тъй като игнорирането на едното или другото може да доведе до драматични резултати.

Какво се крие под маската на партньора

Да сключим брак с някого, когото познаваме по-малко от година, често не е добра идея, тъй като може да няма достатъчно време за истинско опознаване. В ранните етапи на една връзка може да не се появят достатъчно ситуации, за да опознаем истинския му нрав, а вместо това да виждаме само неговата маска.
Носенето на маска не трябва да се разглежда като опит за измама, а като средство за защита срещу дълбоко вкоренени страхове.

Например: някой, който има страх от изоставяне, може да използва маската на грижовност и подкрепа, за да създаде усещане за сигурност в партньора си и по този начин да не създава предпоставки да бъде изоставен.

Но  въпреки че е грижовен и любящ, под тази маска има действащ страх. Когато този страх бъде активиран от ситуация, любящото отношение може да се превърне в задушаващо и контролиращо поведение, както и в силна проява на ревност и ограничения. Когато защитите му не сработят и все пак бъде отхвърлен, е възможно задействане на компенсаторни механизми като изневяра, алкохол, наркотици и други.

За да избегнем попадането в такава токсична ситуация, е необходимо да се  отдели време, за да опознаем ранимата част на партньора ни. Понеже именно от там ще възникнат бъдещите проблеми във връзката.

Ценете и уважавайте себе си

Един от най-важните критерии за здравословна връзка е да цениш, уважаваш и познаваш себе си. Когато имаш уважение към себе си, ще получаваш такова и от другите. 

Не бъди на разположение постоянно, когато искат това от теб. Мъжете са ловци. Ако правите секс с тях  през първата седмица, е много вероятно да загубят интерес. Ако му кажеш “не”, той ще те иска още по-силно, а ако се откаже, то значи не си е струвало да имаш взаимоотношения с него. 

Неправилно отношение към брака и връзките

Целта на брака не е да ви прави щастливи. Това е много егоистично схващане за партньорски отношения. Именно егоизмът и желанието за консумиране са най-често причините за разпаднали се бракове и семейства. 

Най-хармоничните и успешни бракове са на хора, които са били щастливи преди да сключат брак. Това е така, понеже те нямат нуждата някой да ги прави щастливи. Поради тази причина, те не гледат на партньора си като средство за задоволяване на потребности. 
Любовта е ключът към щастлив и пълноценен брак. Любовта не означава да искаш, а да даваш без да очакваш нещо в замяна. Ако предварително си изградил своето щастие, няма да имаш нужда и необходимост да получаваш.

Любовта се проявява чрез разбиране, приемане, лоялност, готовност за компромиси и искрено желание да направиш любимия си човек  щастлив.

top view pregnant woman husband scaled
hand holding smartphone social media concept large

Търсенето на истината създава посоката в живота ни

В последното десетилетие сме свидетели на уникален технологичен напредък, безпрецедентен в човешката история. Свободният достъп до информация коренно промени живота на съвременния човек. Изобилието от информация, обаче, поражда съмнението за нейната достоверност и качество.

Прочети още »

Donation Account

Bank: DSK Bank
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF

дарителска сметка

Банка: Банка ДСК
Получател: „Докова и Доков за бъдеще“
IBAN: BG31STSA93000028622777
BIC: STSABGSF